Můj rok 1963


Alena Breuerová

i Připravujeme

Vítejte v roce, kdy zabili Johna Kennedyho a nálada v ČSR se začala měnit

Rok 1963 byl zvláštní, plný velkých událostí i nenápadných změn. Pro Američany byl rokem, kdy zavraždili Kennedyho, pro Angličany rokem „velké vlakové loupeže“ a pro Němce – alespoň jejich část – rokem, kdy odešel do penze kancléř Adenauer.

V Evropě tento rok začíná arktickou zimou. V Československu je ale ve vzduchu cítit předjaří. Nálada se mění a je to znát na každém kroku. Jako by se uvolnila obrovská energie a začínaly se dít věci.

Na Barrandově se začíná natáčet Limonádový Joe. Stojí se fronty před divadlem Semafor, vycházejí knížky, které si lidé navzájem trhají z rukou. Karel Gott vítězí v anketě Zlatý slavík, Jiří Štaidl píše Tam za vodou v rákosí. A i k nám pronikají ozvěny šílenství, které v Anglii rozpoutali Beatles.

Lidé sice stále musejí pracně shánět písek na nádobí, vypíná se elektřina a v restauracích se zavádějí „bezmasé dny“, ale současně se stavějí nová sídliště a stadiony. Karel Hubáček projektuje Ještěd, modré poštovní schránky se přebarvují na oranžovo a sukně se zkracují.

V Československu se v tomto roce narodilo 238 092 dětí. A takto nějak vypadal svět, který je v tu chvíli obklopoval. Je na co vzpomínat.

Číst více
399,00 Kč Doporučená cena
Připravujeme

Další tituly z řady "Můj rok"

Detailní informace

Žánr non-fiction
Počet stran 240
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 09.05.2024
Formát 167x225 mm
Jazyk čeština
Ilustrátor ČTK
Řady Můj rok
EAN 9788026512103
Věk od 14
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Alena Breuerová Alena Breuerová

Alena Breuerová


Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.

Zobrazit profil autora