Můj rok 1954


Alena Breuerová

Opatrné tání na československé i mezinárodní scéně. Vítejte v roce 1954.

Je to zvláštní rok. To přešlapování na místě musí někdy skončit, ale teď jako by nikdo nevěděl, jak z toho ven. Rok po smrti Stalina a Gottwalda, šest let po „vítězném únoru“. … Jako by se nic nehýbalo. A přece se něco děje.

V Československu vrcholí třetí vlna politických procesů a noviny pořád píšou v nejčistším „stylu 50. let“. Ale ve vzduchu je cítit změna. Některým to zatím nedochází. A jiní nechtějí čekat a zkoušejí, kam až to půjde. Daleko ne. Ale zpátky už také ne.

Praha má v té době přezdívku „komunistická Ženeva“. Podobně jako ta švýcarská je diplomatickou křižovatkou, centrem politické emigrace i místem schůzek tajných agentů. Sídlí tu mezinárodní organizace: Světová rada míru, Mezinárodní organizace novinářů, Mezinárodní svaz studentstva…

Na mezinárodní scéně jsou patrné známky uvolňování. Chruščovovské tání v Sovětském svazu přináší i úvahy o „mírové spolupráci zemí s různými systémy“. Také projevy československých stranických a vládních činitelů se nesou ve znamení větší smířlivosti.

Nálada ve společnosti se mění. V obchodech je toho přece jen víc a ceny se snižují. Větší volnost dostává „lidová zábava“. Plesy, šibřinky, veselice. Tančí se – skoro všude. Otevírají se parky kultury a oddechu. Lidé si v minulých letech užili svoje. Teď chtějí normálně žít. A na tom, co je normální, se ještě většina shodne.

V Československu se toho roku narodí 269 769 dětí. Osud je poslal na svět v zajímavém okamžiku. Jeho otisk si ponesou v sobě. Ve čtrnácti zažijí pražské jaro. A když jim bude pětatřicet, přijde radikální střih. Čas oponou trhnul – a změněn svět…

Číst více
399,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Další tituly z řady "Můj rok"

Detailní informace

Počet stran 248
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 11.01.2024
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,752 kg
Jazyk čeština
Řady Můj rok
EAN 9788026512004
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Alena Breuerová Alena Breuerová

Alena Breuerová


Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.

Zobrazit profil autora