Můj rok 1964


Martina Rybičková

Sportovní úspěchy i vznik kultovních filmů. Vraťte se do roku 1964!

Rok 1964 se nese v atmosféře pokračujícího politického uvolňování. Některé věci se ovšem nemění: hromadná doprava je stále přecpaná, vlaky jezdí se zpožděními, oprava pračky zabere několik měsíců a stavby se táhnou léta. Ale zároveň se můžeme těšit i na spoustu novinek, objevů a sportovních úspěchů.

Na začátku roku se československým hokejistům na zimní olympiádě v Innsbrucku, která se koná i přes nepřízeň počasí a nedostatek sněhu, podaří získat bronz. Krátce nato se koná mistrovství světa v krasobruslení, kde vítězí sourozenci Romanovi. V říjnu se pak pořádají letní olympijské hry v Tokiu a zde září Věra Čáslavská, jež získává rovnou tři zlaté medaile.

Ani v oblasti kultury se u nás nezahálí a vznikají filmy, které si naleznou v televizi své místo až do dnešních dnů. Jde například o první český muzikál Starci na chmelu, Kdyby tisíc klarinetů nebo nestárnoucí snímek Limonádový Joe. Politické uvolnění je znát i v této oblasti, protože nemálo filmů, které se v tomto roce natočí, končí o pár let později v trezoru.

V úplně nové továrně v Mladé Boleslavi se začíná vyrábět embéčko, jeden z nejúspěšnějších automobilů v naší historii.

Spojené státy se aktivně zapojují do války ve Vietnamu, lidstvo se stále pokouší dobýt vesmír, pořizují se fotografie Měsíce a vypouštějí se družice letící k Marsu. V Československu se nasazují první sálové počítače.

A tak se pojďme projít rokem, kdy se zkoušejí semafory pro chodce s panáčky, oslavuje se čtyřsté výročí narození Williama Shakespeara a ve světě se začínají nosit minisukně.

Číst více
399,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Další tituly z řady "Můj rok"

Detailní informace

Počet stran 224
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 15.01.2024
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,69 kg
Jazyk čeština
Řady Můj rok
EAN 9788026512035
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem