Můj rok 1953


Alena Breuerová

Státní pohřby, měnová reforma i začátek vlády Alžběty II. Vítejte v roce 1953.

Rok 1953 opravdu nelze označit slovy historicky nevýrazný. Posuďte sami: začátkem března umírá na své dače u Moskvy Josif Stalin. Cestou z generalissimova pohřbu nastydne československý prezident Klement Gottwald a o několik dní později se chystá státní pohřeb i v Praze. Druhým dělnickým prezidentem se stává Antonín Zápotocký.

Image bodrého muže z lidu mu sice přináší řadu příznivců, většinu z nich ovšem ztrácí prvního červnového dne, kdy je vyhlášena měnová reforma.

Kontroverzní bratři Mašínové se prostřílejí na vysněný Západ, v Londýně je korunována Alžběta II. a John Kennedy se žení s Jacqueline Lee Bouvierovou. Mají před sebou ještě deset let – až do osudných výstřelů v texaském Dallasu. Žádné další dny už ovšem nečekají manžele Rosenbergovi, kteří jsou popraveni za údajné vyzrazení tajemství atomové bomby Sovětům.

V Československu začíná vysílat televize, na nejvyšší hoře světa poprvé stane lidská noha a v Londýně je založena první Linka důvěry na světě.

Číst více
369,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Další tituly z řady "Můj rok"

Detailní informace

Žánr non-fiction
Počet stran 240
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 19.01.2023
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,709 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor ČTK
Řady Můj rok
EAN 9788026511090
Věk od 14
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Alena Breuerová Alena Breuerová

Alena Breuerová


Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.

Zobrazit profil autora