Můj rok 1963


Alena Breuerová

Vítejte v roce, kdy zabili Johna Kennedyho a nálada v ČSR se začala měnit

Rok 1963 byl zvláštní, plný velkých událostí i nenápadných změn. Pro Američany byl rokem, kdy zavraždili Kennedyho, pro Angličany rokem „velké vlakové loupeže“ a pro Němce – alespoň jejich část – rokem, kdy odešel do penze kancléř Adenauer.

V Evropě tento rok začíná arktickou zimou. V Československu je ale ve vzduchu cítit předjaří. Nálada se mění a je to znát na každém kroku. Jako by se uvolnila obrovská energie a začínaly se dít věci.

Na Barrandově se začíná natáčet Limonádový Joe. Stojí se fronty před divadlem Semafor, vycházejí knížky, které si lidé navzájem trhají z rukou. Karel Gott vítězí v anketě Zlatý slavík, Jiří Štaidl píše Tam za vodou v rákosí. A i k nám pronikají ozvěny šílenství, které v Anglii rozpoutali Beatles.

Lidé sice stále musejí pracně shánět písek na nádobí, vypíná se elektřina a v restauracích se zavádějí „bezmasé dny“, ale současně se stavějí nová sídliště a stadiony. Karel Hubáček projektuje Ještěd, modré poštovní schránky se přebarvují na oranžovo a sukně se zkracují.

V Československu se v tomto roce narodilo 238 092 dětí. A takto nějak vypadal svět, který je v tu chvíli obklopoval. Je na co vzpomínat.

Číst více
369,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Další tituly z řady "Můj rok"

Detailní informace

Žánr non-fiction
Počet stran 240
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 26.01.2023
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,724 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor ČTK
Řady Můj rok
EAN 9788026511106
Věk od 14
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Alena Breuerová Alena Breuerová

Alena Breuerová


Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.

Zobrazit profil autora