Můj rok 1961


Jarmila Frejtichová

Vydejme se na toulky do roku plného nadějí a velkých příběhů.

Rok 1961 je v první řadě rokem velkých příběhů. Je to rok, kdy člověk poprvé vzlétl do vesmíru, ale také rok, kdy Berlín, Evropu i celý svět rozdělila zeď. První rok „šedesátek“ jako by svou ambivalentností předznamenával celé nadcházející desetiletí – desetiletí velkých nadějí i hlubokých zklamání.

Hlavní jsou ale ty naděje. Svět se dívá dopředu, válečné i poválečné útrapy jsou zapomenuty a lidé věří, že navzdory mnoha problémům už bude jenom lépe. I na naší straně železné opony je o poznání víc optimismu. Zkracuje se pracovní doba, stavějí se nové školy, obchody nabízejí pestřejší sortiment, ale nejvíc je uvolnění znát v oblasti kultury.

Vnučky se od babiček znovu učí moderní charleston, Karel Zeman natáčí film Baron Prášil – snímek až po okraj naplněný neuvěřitelnými nápady a triky – a na scénu populární hudby razantně vstupují Waldemar Matuška s Evou Pilarovou coby první představitelé generace, která ovládne československou pop-music na několik dalších desetiletí.

Nová generace přebírá otěže i ve světové kultuře. Pravda, na první koncert The Beatles v Cavern Clubu dorazí jen osmnáct diváků, ale legendární příběh už může začít. Na nádraží v britském Dartfordu se potkávají spolužáci Mick Jagger a Keith Richards a s překvapením zjišťují, že je oba baví rock. V USA poprvé vychází „americký Švejk“, slavná Hlava XXII od Josepha Hellera, a na plátna kin vtrhne muzikál West Side Story, který určí pravidla muzikálové tvorby pro celé generace umělců.

Zavzpomínejme tedy na rok, kdy Otto Wichterle s pomocí stavebnice Merkur dokončil vývoj kontaktních čoček, kdy na území lidojedů zmizel dědic rodiny Rockefellerů a počet obyvatel Země dosáhl tří miliard.

Číst více
299,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Další tituly z řady "Můj rok"

Detailní informace

Počet stran 208
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 04.02.2021
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,642 kg
Jazyk čeština
Řady Můj rok
EAN 9788026509691
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Jarmila Frejtichová Jarmila Frejtichová

Jarmila Frejtichová


Vystudovala filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, pracovala v redakcích řady novin a časopisů jako redaktorka zahraničních a ekonomických rubrik. Byla šéfredaktorkou měsíčníků Business World, Moderní řízení a časopisu ProfiHR. Po čase se ovšem rozhodla novinářské prostředí opustit a začít úplně novou kariéru v oblasti, která jí byla vždycky blízká. Už osmým rokem působí jako literární redaktorka v nakladatelství Albatros Media, konkrétně v non fiction redakci BizBooks. Je autorkou nápadu knižní řady Můj rok a již na sedmi knihách této řady se autorsky podílela.

Zobrazit profil autora