Logistika

Teorie a praxe

Václav Mačát, Josef Sixta

Logistika – cesta ke konkurenceschopnosti

Dozvíte se:

- jak řídit tok materiálu

- jaký má význam zákaznický servis

- jaký je vztah logistických činností a nákladů

- jaké jsou trendy ve skladování

- jaké můžete použít technologie

- jak zavést informační systém

- jaké mají zkušenosti české i zahraniční podniky

Publikace je výsledkem dlouhodobé teoretické a praktické práce autorů v oblasti řízení průmyslových podniků a logistiky. Logistiku oprávněně vymezuje jako řízení hmotného, informačního a finančního toku s ohledem na včasné splnění požadavků konečného zákazníka, při respektování efektivnosti firmy jako takové. Toto komplexní pojetí plně odpovídá výzvě, před kterou naše podniky stojí při hledání a zajištění konkurenční schopnosti. Plnění požadavků finálního zákazníka totiž vychází z vývoje produktu, jeho zajištění vhodnými dodavateli, představuje vlastní řízení realizace potřeb zákazníka ve výrobním procesu, stejně tak jako odpovídající přemístění produktu k zákazníkovi. Autoři tímto způsobem postihují řízení celého hodnototvorného řetězce firmy, čímž vytvářejí, díky uplatnění a poslání logistiky, předpoklady nejen integrovaného řízení firmy, ale uplatnění managementu odpovída- jícího principům řízení supply chain. Toto dílo svým pojetím zaplňuje dosud méně uspokojivě obsazené místo na trhu odborné literatury v logistice, chápané v širších souvislostech managementu výrobního podniku. Uplatnění najde u širokého okruhu pracovníků praxe, výzkumných a vývojových pracovníků, u pedagogů, i studentů technicky a ekonomicky orientovaných škol.

O autorech:

Doc. Ing. Josef Sixta, CSc. je absolventem Fakulty strojní na Vysoké škole strojní a textilní v Liberci (dnešní Technické univerzity v Liberci). Po absolutoriu vysoké školy pracoval ve sklářském průmyslu, odkud odchází na akademickou půdu na Katedru konstrukce sklářských strojů. Zde obhajuje svoji kandidátskou práci. V roce 1989 se stává docentem v oblasti řízení spotřebního průmyslu a po vzniku Hospodářské fakulty Technické univerzity v Liberci jejím proděkanem pro výuku a pedagogické záležitosti. Je pověřen přednášením předmětů Základy logistiky, Podniková logistika, Operační výzkum, Metody síťové analýzy a posléze i Vybraných metod managementu. V současné době přednáší logistiku na domácí fakultě, dále na FIM Univerzity Hradec Králové a na vysoké škole Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Je autorem více jak 100 publikací.

Ing. Václav Mačát je absolventem Elektrotechnické fakulty na Vysokém učení technickém v Brně. Po absolvování studia se jako programátor – analytik podílel na tvorbě programového vybavení pro zpracování dat na sálových počítačích v textilním průmyslu . V letech 1983 – 1990 řídil provoz výpočetního centra textilního podniku HEDVA Moravská Třebová. V roce 1990 se stal spoluzakladatelem a zároveň prvním ředitelem společnosti OR a. s., která realizovala jedny z prvních projektů systémové integrace IS/IT v segmentu výrobních podniků na území ČSFR. OR a. s., která se v roce 1993 transformovala na společnost OR-CZ spol. s r. o., pod vedením generálního ředitele Ing. Václava Mačáta, se stala předním dodavatelem komplexního řešení IS/ICT v ČR a SR.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Žánr management
Počet stran 320
Ke stažení pdf Obsah.pdf
Datum vydání 13.05.2005
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,7 kg
Jazyk čeština
EAN 9788025105733
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem