Tereza Ramba: DobroDruhům


Tereza Ramba

Neplánujte cesty… prožijte je!

Divení

 

Když člověk cestuje s otevřenou hlavou a bez plánu, dostává se mu pak výhod překvapení. Já se strašně ráda divím. To je ten důvod, proč cestuju. Divit se, to mi jde. Přijedu a rovnou se začnu divit. Divím se cizímu zboží vystavenému v supermarketech, divím se zvláštně vypadajícímu hmyzu a zvířatům. Divím se rostlinám a chování lidí. Divím se jídlu, které mi domorodci servírují, a divím se domorodcům. Tomu, co mají na sobě, tomu, jak se k sobě chovají. Tomu, jak prožívají různé rituály. Třeba svatbu, nebo smrt. Divím se u nich na návštěvě tomu, jak večeří, nebo tomu, jak vychovávají děti. Divím se, že mě oškubou, a divím se, že mě neoškubou. 

Divím se cizím zákonům a divím se pravidlům té či oné země. Divím se odlišnému fungování dopravních infrastruktur i architektuře. Divím se všemu a všem. Divím se strašně ráda. Divím se v Grónsku a divím se v Brně. 

Tato knížka je věnována všem DobroDruhům. 

Těm, kteří cestují ze země do země a zpocení a šťastní se každý den s pětikilovým batohem na zádech perou s nástrahami cizích krajů. Těm, kteří teprve touží po dobrodružství a potřebují nasbírat inspiraci, pošťouchnout a možná se do některé země zamilovat, aby konečně sebrali odvahu vyrazit. Ale i těm, kteří cestovat z různých důvodů nemohou, anebo prostě radši sedí doma zachumlaní s čajem, sní a cestují prstem po mapě.  

Jste-li divoký typ cestovatele objevitele, najdete zde tipy a triky, co si vzít s sebou, kam se určitě podívat a jakým místům se vyhnout. Jak si poradit s medvědem, divokým psem, pijavicí i chrápajícím spolupoutníkem. 

Jestli se z jakýchkoliv důvodů bojíte vyrazit na cestu sami, tahle knížka vám dovolí nasát atmosféru a dodá vám odvahu.

Protože divení se je koníček. Divení se je životní styl. Divení se vás drží v neustálé aktivitě a úžasu. 

Pojďte se se mnou chvíli divit. 

Do divoké džungle s řekami plnými krokodýlů, do suchých a horkých pouští, kde vládne žízeň, i na severní pól, kde vám omrznou řasy a fousy a zdivočí vám psí spřežení. 

A ani na minutu u toho nezapomínejte že… Láska je.

 

Ničemu v životě neutečeš. Ale můžeš tomu popojít!

Číst více
499,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 320
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 27.02.2020
Formát 190x240 mm
Hmotnost 0,937 kg
Jazyk čeština
EAN 9788026509202
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba Japonská s odhaleným hřbetem

Recenze

maminka.cz - Tereza Ramba - DobroDruhům


„Ať už máte sami neklidného cestovatelského ducha, nebo radši jenom jezdíte prstem po mapě, Tereziny zážitky v kombinaci s autentickými fotografiemi a ilustracemi jsou natolik inspirující, že vás popadne touha někam vyrazit, jakmile to bude jen trochu víc možné.“

rozhlas.cz - Vyňuňaný cestopis Terezy Ramba


„Titul DobroDruhům je atraktivní nejen osobností pisatelky, brněnské nakladatelství BizBooks ho rovněž mimořádně vypravilo. Kniha je svázána takzvanou japonskou vazbou, vycházející z čínského tradičního knihařství, na přírodně bílém papíru se vyjímají stovky fotografií i ilustrace Tereziny sestry Sáry Voříškové.“

Autor knihy

Tereza Ramba Tereza Ramba

Tereza Ramba


Tereza Ramba (za svobodna Voříšková) je česká filmová a divadelní herečka. Dosud ztvárnila přes třicet filmových a seriálových rolí české i zahraniční produkce. Mezi nejvýznamnější patří americký seriál The Missing, britský seriál Borgiové (The Borgias) či kanadský Clay’s P.O.V., z české produkce pak například filmy Zemský ráj to napohled, Rafťáci, Bobule nebo Po strništi bos. Obdržela Cenu české filmové kritiky a nominaci na Českého lva za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Vlastníci. Tereza celý život soukromě píše. Také odjakživa intenzivně cestuje a své cesty stejně intenzivně zaznamenává. Právě proto se jako první rozhodla vydat knihu věnovanou všem DobroDruhům. Jedná se o útržkovité zápisky z mnoha zemí, které osobně navštívila během posledních let.

Zobrazit profil autora